top of page

Het team bestaat uit zes enthousiaste eerstejaars studenten werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Na wat startproblemen aan het begin, liep de samenwerking als een goed geoliede machine. Ieder groepslid droeg zijn steentje bij om zo onze Creepergrëper™ te ontwikkelen. 

Wij zijn allen zeer trots op het resultaat.  

 

De groepsleden zijn:

 

Anton Louwen (rechtsonder):4390768

Daan Kuperus (midden onder):4446690                                                           

Duco Zwart(midden rechts):4380754

Feike Tijsma(midden links):4488180

Flip Jansen(bovenaan):4474740

Tim Hogenhuis(linksonder):4370392

Projecteisen

Voordaat we konden beginnen aan de bouw van "creepergrëper" waren hier wel wat eisen aan gesteld. deze eisen moesten terug te vinden zein in ons eindontwerp. 

 

Onze oplossing

 

Na hard nadenken hebbe wij een prachtig eoplossing bedacht die voldoet aan alle eisen. Deze oplossing heeft tot het ontwerp creepergreper

Projecteisen

Voordat wij zijn begonnen met het ontwerp van de grijper, hebben wij eerst bedacht waar wij rekening mee moesten houden en welke eisen wij gingen stellen aan ons ontwerp. Ook stonden in de opdracht een aantal eisen. We moesten een beker met een variabele inhoud, van 0 tot 0.5 kg, minimaal 25 omhoog tillen. Deze eisen hebben gediend als basis voor onze eisen en hebben zodoende verschillende factoren opgeleverd waar wij rekening mee moesten houden. Verder hadden wij 1 beperking, dat was dat wij de beschikking hadden over 3 actuators, 1 grote en 2 kleine.


Als eisen hebben wij bijvoorbeeld gesteld dat de grijper verticaal omhoog moest en stabiel moest zijn, zodat deze niet inhoud uit de beker kon verliezen. Verder moesten wij rekening houden met het feit dat er verschillende afmetingen bekers zijn. Om dit op te lossen moet onze grijper dus meerdere soorten bekers op kunnen tillen. Ook hadden wij bedacht dat de beker tot boven de rand gevuld kan zijn. Door deze reden konden wij de beker niet op iedere mogelijke manier van boven pakken, dit elimineerde al snel een aantal van onze oplossingen. Zo hadden wij bijvoorbeeld een grijper bedacht die de beker van boven af zou dekken, zodat deze geen inhoud kon verliezen.

Grijper WB75: Creepergrëper

welkom op de site van WB groep 75. Op deze site kunt u ales vinden over onze grijper creepergrëperDeze grijper hebben wij ontwikkeld om een bekertje op te pakken en deze te verplaatsen naar een zekere hoogte. Hierover is meer te vinden in de ontwerpeisen.

Mekelweg 2
2628 CD Delft

the Netherlands

 

ftijsma@studenten.tudelft.nl

 Het team 

    Project WB    

    Contact    

Verplaatsing omhoog en omlaag

De 2 ontwerpen die wij hadden leken qua functie sterk op elkaar. Ons eerste ontwerp was een cilinder met daaromheen een andere cilinder, deze konden wij door middel van een kabel omhoog en omlaag laten bewegen. Ons tweede ontwerp was een bord waar wij een karretje aan konden bevestigen, door middel van een kabel kon dit karretje over het bord bewegen.

 

We hebben uiteindelijk gestemd over het ontwerp. De uitkomst was het eerste ontwerp, de cilinder. Hierna zijn wij begonnen met het uitwerken van ons ontwerp. Hierbij stuitten wij op een aantal problemen die voor ons niet waren op te lossen. Na overleg met de groep hebben wij besloten ons tweede ontwerp uit te werken. Met dit ontwerp zijn wij op minder problemen gestuit, uiteindelijk was ons ontwerp afgerond en hebben wij dit uitgevoerd.

 

De grijper

Wij hadden na veel brainstormen een aantal ontwerpen voor onze grijper. Na kort overleggen kwamen wij uit op het ontwerp dat ons vanaf het begin al aansprak. Namelijk een grijper die met zijn Y-vormige armen een beker vast kon klemmen. Zodoende gingen wij dit ontwerp uitwerken. We hadden vanaf het begin verschillende manier bedacht om de 2 Y-vormige armen op elkaar te doen sluiten, zodat de beker er tussen geklemd werd. Al snel werd duidelijk dat wij 3 armen nodig hadden, met 2 armen duwden wij de beker er namelijk uit. Wij hebben dus een arm boven op de eerste arm gezet. De tweede arm kon hier precies tussen in, nu kantelde de beker niet. Ons eerste ontwerp van een arm die in een andere arm kon schuiven. Dit ontwerp leek ons echt niet het juist ontwerp, we dachten dat de grijper niet stabiel was, hij werd namelijk heel groot. Uiteindelijk vonden wij een manier waarop de grijper de helft van zijn lengte werd, dit was nog steeds hetzelfde idee grijper, alleen schoven wij de armen nu niet meer in elkaar. We hadden nog steeds onze 3 armen, maar deze bevestigden wij met een scharnier aan elkaar vast. Nu draaide de ene arm dus in de andere arm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerp

Uiteindelijk hebben wij een grijper gemaakt die aan onze eisen voldoet. Door het systeem van onze grijper, de Y-vormige armen, die kunnen sluiten dankzij een actuator, kunnen wij veel verschillende afmetingen bekers oppakken. Hij weet ze de bekers altijd goed vast te houden. Doordat onze grijper zich verplaatst over een wand die loodrecht op de grond staat en wij op de grijper ski’s hebben geplaatst, die dankzij de wand op hun plek worden gehouden, beweegt de grijper zich heel stabiel omhoog en omlaag. Dankzij deze factoren blijft de inhoud altijd in het bekertje.

Het team
Het project
Foto's

Creepergrëper in actie

Foto's

Bedankt voor uw bericht. Wij zullen zo spoedig mogeljk antwoorden

bottom of page